Venemaad ähvardab finantskrahh, sest sanktsioonid löövad tema majandust

London/Moskva (CNN Business) Venemaa püüdis esmaspäeval finantskrahhi ära hoida, kuna selle majandust tabas nädalavahetusel Ukraina sissetungile vastuseks kehtestatud lääneriikide sanktsioonid.
President Vladimir Putin pidas kriisikõnelusi oma juhtivate majandusnõunikega pärast seda, kui rubla kukkus USA dollari suhtes rekordmadalale, Venemaa keskpank tõstis intressimäärad enam kui kahekordselt 20%-ni ja Moskva börsil pandi päevaks sulgemine. See jääb teisipäeval suletuks, teatas keskpank.
Venemaa suurima panga Euroopa tütarettevõte oli kokkuvarisemise äärel, sest hoiustajad tormasid oma hoiuseid välja võtma. Majandusteadlased hoiatasid, et Venemaa majandus võib kahaneda 5%.
Rubla kaotas umbes 25% oma väärtusest, kaubeldes kell 12.15 104 dollariga. ET pärast varasemat langust koguni 40%. Kauplemise algus Venemaa aktsiaturul lükkus edasi ja tühistati seejärel täielikult, selgub riigi keskpanga teatest.


Rubla kukub kokku
Venemaa rubla kukkus pärast seda, kui sellele langesid Lääne sanktsioonid vastuseks Ukraina sissetungile.
Viimane sanktsioonide tulv toimus laupäeval, kui USA, Euroopa Liit, Ühendkuningriik ja Kanada teatasid, et viskavad mõned Venemaa pangad ülemaailmsest finantssõnumiteenusest SWIFT välja ja “halvavad” Venemaa keskpanga varad.

Varude külmutamine
Putini valitsus on viimased kaheksa aastat valmistanud Venemaad ette karmideks sanktsioonideks, kogudes 630 miljardi dollari suuruse sõjalaeka rahvusvahelistes reservides, sealhulgas valuutades ja kullas, kuid vähemalt osa sellest rahalisest tulejõust on nüüd külmutatud ja tema “kindel” majandus on enneolematu rünnaku all.

Ühendriigid keelasid ka USA dollarites tehingud Venemaa keskpangaga- strateegiline käik, mille mõte on
tagada, et Venemaa majandus oleks tagurpidi seni, kuni president Putin jätkab oma invasiooni Ukrainasse
Peach at Capital Economics hindab, et vähemalt 50% Venemaa reservidest on nüüd Moskva jaoks piiratud.


Venemaa on juhtiv nafta ja gaasi eksportija, kuid paljud teised majandusharud sõltuvad impordist. Rubla väärtuse langedes muutub nende ostmine palju kallimaks, mis tõstab inflatsiooni.
Riigi juhtivate pankade mahasurumine ja mõnede neist väljajätmine turvalisest SWIFT-sõnumisüsteemist, mis ühendab finantsasutusi üle maailma, raskendab ka ekspordi – sealhulgas nafta ja gaasi müümist. Kaubandusele ei ole sanktsioonid veel otseselt suunatud.
Soome naftatöötlemisettevõte Neste on enamasti asendanud Venemaa toornafta muude tarnetega.